Hamsters?

“Een blog over persoonlijk, christelijk geloof en die noem je dan ‘Dikke hamsters’, wat een belachelijke naam!” Dit was de reactie van een oud-supervisor van mij, toen ik hem vertelde over mijn blog-plannen.

Ja, waarom ‘dikke hamsters’? Het komt voort uit een rebels stukje dat ik voel. Een stukje dat moeite heeft met christelijke (kerkelijke) hokjes, vakjes en aanduidingen. Het maakt helemaal niks uit hoe iets of iemand heet: Bert, Kees, Jedidja, Marietje, Esther, vrijgemaakt, nieuw-vrijgemaakt, oud-vrijgemaakt, orthodox, vrijzinnig, progressief, baptist, hervormd, hersteld-hervormd, onhersteld-hervormd… Geloof en christen-zijn is niet gekoppeld aan je naam en ook niet aan de letters op de gevel van je kerk. En wie is eigenlijk een christen? Iemand die samen met 200 anderen elke zondag twee keer naar de kerk gaat, of iemand die elke zondag in Frankrijk over het voetbalveld rent met een leeuw op zijn rug, 20.000 supporters op de tribune en 6 miljoen supporters vanuit huis?   

Dus de naam, die slaat inderdaad nergens op. En daar mag je je kritische reactie op geven. Maar ik zou het nog leuker vinden als je kritisch reageert op de inhoud.

What’s in a name?

Dikke hamsters.